h1

Tsunami Alert!

mars 11, 2011

Kvart i sju imorse (svensk tid) fick man ett långt jordskalv som uppmätts upp till 8.9 på Richterskalan strax utanför Tokyo i Japan ute i havet. En tsunamivåg på ca 10 meter har bl.a. dragit in över staden Sendai. Redan nu har det varit efterskalv, tsunamis och höga flodvågor som spolat bort bilar, byggnader och annat. Människor rapporteras döda och skadade. Senast Japan hade katastrofer av det här slaget var 1993 och 1995. Följer just nu nyheterna…

      

Självklart påverkar detta många människor i Japan, men jag undrar hur det kommer påverka även andra länder. Det varnas att Korea, Taiwan, Filippinerna och Ryssland kan bli drabbade. Cirka kl. 10.30 (svensk tid) har det varnats att tsunamin når Taiwan. Klockan 12 (svensk tid) når den Filippinerna. Strax före klockan 14 (svensk tid) når det Hawaii.

Nu ligger ju inte t.ex. Indien så väldigt nära epicentrum och Japan men efter 2004 års stora tsunami så drabbades många länder. Varför jag just oroar mej för Indien är att vi har vänner där på semester just nu och de ska bl.a. bo i tält (!!) på stranden! Även hela Stilla Havsområdet har ”Tsunami Watch”-varningar för flodvågor, bl.a. Hawaii, Australien, Nya Zeeland och Central- & Sydamerika. Man vet ju inte hur många länder som kan bli drabbade så att våra vänner ska bo på stranden i Indien känns inte så lite oroväckande för oss här hemma… (Alla bilder är klickbara större)

Följ med i nyhetskanalen om detta! Och se videoklipp! Och detta videoklipp kom just upp från området Sanriku Oki! Man kan nu följa var och vilka tider som tsunamivågor slår in i drabbade områden! Läs även på BBC World Twitter med uppdatering om nyheter hela tiden.. CBS News Ustream Live

6 kommentarer

 1. Jag var på väg ut och telefonen ringde (minnet :() men nu har jag svarat på din kommentar. Det blir aldrig för långt skrivet, det är bara roligt att läsa. Sorry!. Hemskt detta som nu hänt och man undrar vart vi är på väg med så många katastrofer som hänt det sista. Vad oroligt att ni har vänner i Indien. Jag förstår oron. Nu måste jag ut och kolla nyheterna igen. Bra information från dig.

  kramar


  • Ojdå, ja jag tänkte mera på att min kommentar försvunnit rent tekniskt sett (att det varit för långt för att publiceras) så jag undrade bara vart det försvunnit!

   Ja med tanke på att man inte så noga kan veta när man hör det först på nyheterna och sitter i Sverige och inte kan nå dem för att dom inte har några mobiler med sej. Då undrar man om dom vet nåt och om det når Indien. Inte för att jag tror det, men det kan ändå vara skönt att få livstecken från dem. Vet att mannen i familjen varit ut på MSN för några dagar sedan, men det var innan dom flyttade till en ny stad till tält på stranden. Ja nu följer man nyheterna. Hua så hemskt för alla som drabbas!

   Kramar!


 2. Hoppas du snart får kontakt med dina vänner. Jag skulle också ha varit orolig. Hemskt med alla dessa katastrofer som inträffar. Gudrun var ju inget motför vad dom får uppleva i andra länder. Vi fick en del skador på vårt hus då och ett träd ramlade ner och förstörde grannens flaggstång. Det såg hemskt ut överallt dan efter.

  kramar


  • Ja man såg ju bilder från Gudrun så det var ju en stor grej för att vara Sverige. Kan inte helt och hållet föreställa mej en tsunami, men när vi var i Thailand 2008 såg vi rester av båtskrov långt inne i djungeln från flodvågen-04 och nu när vi var i Thailand 2010 så såg vi skrämmande mycket bråte, skor och annat från tsunamin-04. Man blev ganska tagen då. Jag har inget hört än men jag tror ju dom är okej, det kan ändå vara skönt med livstecken.

   Kram!


 3. Mot naturens krafter har vi inte mycke att sätta mot, jag hoppas att du får en trevlig helg nu


  • Hej och välkommen till vår blogg!
   Nej vi har inte mycket att sätta emot naturen och mer tror jag nog kommer, kanske ännu värre.
   Ha en trevlig helg Du också!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: