h1

Jag är en torris!

mars 14, 2011

Hela vintern har jag haft extremt torr hud och det har bara blivit allt sämre. Hur mycket jag än smort in mej, hur mycket jag än försökt duscha kallare (är frusen av mej så jag duschar ganska varmt annars) och hur mycket jag än försökt med alla medel har ingenting funkat. Har provat olika krämer, har duschat varannan dag istället för varje dag men ingenting hjälper.

Nu ser man ut som ett russin, torr, sliten och gammal. Naglar och hår är sprött. Muntorrhet har jag haft länge. Torrsprickor i fingrar och fötter, torreksem på händerna som kliar, spruckna armbågar och torra läppar. På nätterna har jag i sömnen kliat sönder huden och fått sår, blöder och spricker i huden. Det gör rent ut sagt ont nu. Och jag har varit extremt trött i över en vecka, somnat kring 21-tiden på kvällen.

Jag kontaktade Pelles Kusin Jennie som är utbildad hudterapeut och äger en skönhetssalong men jag har inte fått svar på mailet med frågor ännu.

Jag har haft konstant huvudvärk i över en vecka och yrsel därtill med illamående som följd. Men yr och illamående är jag ju även p.g.a. mina nackskador så jag har inte kopplat ihop symptomen. Jag förstår ju att jag dricker på tok för lite. Gissar på att jag är uttorkad. Och i fredags slutade jag dricka kaffe och thé helt för att se om det blir någon förbättring. Jag dricker mer vatten.

Felet med mej är att jag aldrig eller sällan är törstig så jag glömmer helt enkelt att dricka. Men nu är symptomen så obehagliga att jag måste tvinga i mej vätska, jag måste få bukt på det hela. Så kom det nya symptom i fredags, det bränner och gör ont att kissa. Jag har inga symptom från njurarna men i ljumskarna (?) och jag har fått ont så fort jag druckit vätska. Inatt vaknade jag och gick på toa flera gånger så vid 4-tiden steg jag upp då jag inte längre kunde sova, det bränner och jag gissade på urinvägsinflammation.  Läste givetvis på Internet och fann en hel del om uttorkning.

Vanliga tecken på uttorkning är:

 • muntorrhet
 • trötthet
 • huvudvärk
 • yrsel
 • illamående
 • svettning med blek hud
 • lågt blodtryck
 • torr hud med dålig elasticitet
 • minskad urinmängd och mörk färg på urinen
 • snabb svag puls och snabb ytlig andning
 • förvirring.

(Källa: Uttorkning Vårdguiden.se)

 • Huvudvärk,
 • Torr hud och läppar,
 • Muntorrhet och torr tunga med tjock saliv,
 • Kramper i armar och ben,
 • Insjunkna torra ögon med få eller inga tårar vid gråt,
 • Minskad svettning,
 • Förhöjd kroppstemperatur,
 • Snabb hjärtfrekvens,
 • Trötthet eller svaghet,
 • Illamående och kräkningar.

(Källa: Uttorkning LifeMojo.Com)

Se om du har följande symptom:

 • Ditt urin är påtagligt gult, istället för nästintill genomskinligt och lätt gult färgat på morgonen.
 • Du kissar färre än 6 gånger om dagen, istället för 8-12 gånger.

Vanliga symptom vid uttorkning är även törst.  Men törst är bara ett första symptom som försvinner när kroppen blir mer uttorkad.  Andra vanliga symptom är trötthet, lätt illamående, torr hud, huvudvärk.

(Källa: Är Du Uttorkad – PerfectHealth101.Net)

Ja dom flesta symptomen stämde. Men nu ska man ta prover på mej. Vårdcentralen ringde upp mej så jag fick en tid idag och man tror jag kan tänkas ha urinvägsinfektion så klockan 14 idag ska jag till doktorn för provtagning, hoppas på det bästa.

Förutom detta har jag ofantligt ont i revbenen precis där jag bröt två revben för ett par år sedan. Jag bröt dem längst ned på ryggen på högra sidan. Fått ont då och då sedan jag bröt dem, det hugger till ibland och sen har jag ont i flera dagar. Talade med vårdcentralen om detta och jag rekommenderas att gå till sjukgymnast i första hand. Det är svårt att ligga ner för det gör jätteont, sitter jag länge i samma ställning så får jag jätteont också. På vårdcentralen sa man att det är sviter från revbensbrotten, dom kan sitta i länge. Kan man aldrig få vara frisk…?

5 kommentarer

 1. Usch inte har du det lätt nu.
  Jag har heller aldrig varit med om att jag någonsin varit så torr som i vinter.
  Nätterna är ibland olidliga av klåda, jag kliar, huder spricer, det blöder…
  Blev något bättre att sova med pyamasbyxor och smörja med olivhudolja. Men långt ifrån bra..
  Dricker också otroligt lite, typ ingenting annat än kaffe…
  Jag måste skärpa till mig jag också, för många av symptomen har man ju…

  Hoppas vi blir fri från vår klåda 🙂

  Ha en fin måndag trots allt…
  Kram*


  • Måste ju undra vad det var med denna vinter som gjorde oss så extremt torra??? 😉 Ja det blir verkligen olidligt, inte alls roligt. Olivhudolja har jag inte testat, bara barnolja och det hjälper inte heller. Har provat att peela flera ggr i veckan och smort in efteråt men jag blir galen när det inte finns hjälp. Vi får skärpa oss med vätska, får väl ta varannan vatten 😀

   Ha en fin måndag Du med!
   Kram!


 2. Jag har också torr hud och torrt hår. Det hjälper att smörja in för mig. Mycket av tecknen som står om torrhet stämmer på mig men inte urin och muntorrhet. Förvirrad känner jag mig jämt numera 😉

  Tråkigt att din hud är så torr men inte tror jag att du ser ut som nåt gammalt russin inte. Dåliga naglar har jag fått också plus torra armbågar. Får smörja in mig mer än förut. Jag är inte heller så törstig så jag får ofta tvinga i mig vatten. Jag har haft urinvägsinfektion en gång i mitt liv och det var ingen höjdare. Det försvann när jag fick antibiotika. Jag har svårt att sluta med kaffe och te. Body Shop har ett kroppssmör som jag köpte mycket förr och det fetar upp huden väldigt bra. Jag skall köpa sånt nästa gång. Det värsta är att man känner igen många av symptomen som som står skrivet. Bra att du får komma och ta prover så du vet. Inget roligt att gå i ovisshet och må dåligt. Jag var nyss och kollade mig för jag är så trött och har inte mått bra men alla prover var på topp så man blir lite sur för det också :0)) när man inte känner sig bra.

  Tråkigt att du skadat revbenen så.

  Hoppas det går bra hos vårdcentralen

  Sköt om dig
  varm kram


  • Torrisar är vi allihopa nudå?? 😀 Vad ska det bli av oss sen? Russin? 😉

   Ja det blir jättesvårt att sluta med kaffe och the, inte för att jag är beroende men för att det är en social grej, en vana och man ibland kan få suget. Men det får bli att försöka för en tid iallafall, tills man är mjukis igen 😉

   Jag har provat kroppssmör också, det funkar för stunden men inte i längden. Helt galet för man blir så trött på att prova allt.

   Jag har nu varit på vårdcentralen och det var skönt att få mina misstankar bekräftade och medicin som jag ska hämta snart. Är också väldans trött just nu. Tråkigt att dom inte hittade nåt när Du inte mår bra, man vill ju veta varför.

   Sköt om Dej Du med!
   Varm kram tillbaka 🙂


 3. […] som en babystjärt, ja så brukar man ju säga om väldigt len hud. Och efter att jag har varit en riktig torris, haft torrsprickor, torreksem och kliat sönder mej så har det lyckats bli bättre nu. Störst […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: