h1

Walpurgis Eve!

april 30, 2011

Ja så heter det på engelska. Valborgsmässoafton. Men det firas inte i England eller USA.

I Finland kallas helgen för Vappu (Uttalas Vappo på svenska). Jag som har finskt påbrå har också firat Vappu med mormor och morfar där jag som liten såg fram emot helgen mycket mer än i Sverige. Finländarna tycker jag gör det mera till en fest.

Jag såg fram emot en  ”Vappu-Viuhka” (”Vappu-vippan” jag vet ju inte vad den heter på svenska). Men den kan man både köpa eller tillverka själv. Den gröna och den rosa på bilden är en sådan vippa som barnen skakar och leker med. Tillverkad av en träpinne och klippta silkespapper. Lite som en pom-pom som cheerleaders har. Plus ballonger och serpentiner. Ofta fick jag en ballong med Helium i.

Sedan ska man äta t.ex. Munkar och/eller ”Fågelbon” Valborgsstruvor kallat Tippaleipä (Tunnel cake på engelska). För recept på Tippaleipä/Valborgsstruvor, klicka på bilden nedan.

Man måste dricka Sima som är en finsk valborgsdryck. Den är jättegod men tar tid att göra eftersom den ska stå i kylen och mogna till sej i några dagar eller en vecka. Inte att förväxlas med mjöd för det är en helt annan sak. Sima är syrlig och god. För recept på SIMA, klicka på bilden nedan.

På kvällen på valborgsmässoafton hälsar vi våren välkommen genom att samlas kring valborgsmässobålen och sjunga vårvisor.

Tal hålls till våren och skålar utbringas. Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet, där hon så småningom blev abbedissa.

Valborgsmässoeldar –
sederna kring Valborg är dels inhemska, dels av tyskt ursprung. Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången under våren. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek. I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd. Valborgsmässoeldarna koncentrerades till Uppland och angränsande landskap dit de troligtvis införts av tyskar. Först på 1800-talet spred sig seden över landet. I västsverige är i stället påskeldar alltjämt vanliga.

Att sjunga maj – sista april var det i sydsverige sed bland ungdomen att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.

Källa: Nordiska Museet

Den finlandssvenska Vappen firas också samtidigt som valborg, men den skall firas mellan sista april och första maj till skillnad från valborg då som bör firas den första maj. Vappen firas i de flesta länder kring Östersjön alltså Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Lettland men även Tjeckien firar vappen. Landet behöver inte ligga kring Östersjön för att kunna fira vappen men det har liksom bara blivit så igenom historien.

Man firar vappen enligt de gamla traditionerna för att det uppkom en väldigt stark häxtro i landen efter att Heliga Valborgs död 779 år efter Kristus. Hon ledde en kult mot häxor och onda andar och i och med att hon dog så förvärrades bara tron på att de verkligen existerade. Det förekom ett väldigt stort folkmord också i länderna strax efter på grund av att man hade mycket misstankar mot folk av en mer annorlunda karaktär. När man firar vappen så tänder man stora eldar och man smäller också av fyrverkerier och smällare.

Källa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu

8 kommentarer

 1. Ha ha ha… nu förstår jag vad du menade med bilden!! Tack för intressant berättelse om firandet i Finland. Sima brukar jag göra och det är faktiskt en god dryck till maten!
  Allt du berättar för övrigt var nytt för mig.

  När jag var barn och vi bodde på västkusten, så skulle man ”maja” på första maj. Då gjorde vi barn små kalas och tyckte att vi var vuxna, som hade eget hushåll och klarade oss själva. Det var väldigt märkvärdigt för oss och jag minns det med glädje!

  Ha en underbar helg! Kram!!


  • Ja det var lustigt att vi valde en exakt likadan bild 🙂

   Åh, så Du brukar göra Sima?! Vad roligt! Det är verkligen en god dryck. Tänkte göra det iår och bjuda min sambo och svärföräldrar eftersom de aldrig smakat. Men jag har varit dålig och inte orkat. Det kanhända man kan göra den nån annan gång, om än det inte är precis Valborg. Den kan ju vara god och svalkande under sommaren också.

   Roligt att Du delar med Dej Dina barndomsminnen! Visst är det roligt att ha minnen från barndommen med sej genom livet.

   Kram på Dej!


 2. Majvippan gjorde vi med barnen på förskolan där jag jobbade.I mina trakter har det alltid varit påskeldar som gällt. En och annan majbrasa har letat sig ner med åren, men för mig är det påskbrasa som gäller!
  Olika seder i olika delar av vår värld. Kram


  • Sedär, Majvippa heter det på svenska alltså. Det är ju synd att jag inte sett det göras i Sverige. Påskeldar har jag sett som liten, men inte där jag bor nu idag. Majbrasor kan man se men jag tycker det blir mindre och mindre av allt firande och traditioner, vilket är synd tycker jag. Verkligen olika seder i olika delar av världen och bara i Sverige verkar det skilja mycket.

   Då min mamma är född i Finland – men är svensk medborgare sedan drygt 40-45 år tillbaka – och jag är född svensk så har jag dock växt upp med mer svenska traditioner. Däremot tycker jag det är lite kul att ha fått ta del av finska traditioner via mormor och morfar under mina besök, lov och sommarlov som liten.

   Kram!


 3. Här kommer orginalreceptet på sima – Testa

  MJÖD eller SIMA

  1,5 st citron
  ½ liter farinsocker
  2 liter socker
  ½ flaska öl
  1/4 tsk jäst
  5 liter kokande vatten

  Russin, socker

  Tvätta citronerna väl och riv den gula av skalet i en skål. Ta bort den vita delen.
  Slå över kokande sockervatten och låt den svalna. När vätskan är fingervarmt,
  tillsätt jästen utrört i lite vatten, skivade citroner och ölet.
  Mjöd får jäsa tills det bildas skum på ytan (till nästa dag), sila och tappa i flaskor.
  I varje flaska tillsätts 1 tsk socker och några russin. Förvara flaskorna på ett svalt
  ställe. När russinen flyter upp, då är drycken klar.


  • Ja nu ser jag ju att det var ett konstigt recept på Tasteline som innehöll apelsiner och inte ens öl som det är i originalreceptet! Och det är ju inte riktigt som mjöd på svenska heller. TACK Mamsen! Kram på Dej!


 4. […] skrev jag lite om Valborg och den finska Valborgsdrycken Sima för den som är intresserad av lite kuriosa. Det hade varit […]


 5. […] Ni läsa mer om Valborgsfirande har jag skrivit om det [Här] och om Valborgsdrycken Sima […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: