h1

Chia

november 8, 2011

Superfood är en term som används av olika människor i en mängd olika sätt och sammanhang. Till exempel är det ibland används för att beskriva mat med hög phytonutrient innehåll som kan ge hälsoeffekter som följd. En annan vanlig definition är att en superfood är en som har höga halter av viktiga näringsämnen med dokumenterade hälsofördelar, med få egenskaper som allmänt anses vara negativt (som är hög i mättat fett eller artificiella ingredienser, livsmedelstillsatser eller föroreningar). Ett ofta citerat exempel på en superfood (eller  superfruit) är blåbär. De innehåller höga koncentrationer av olika antioxidanter , antocyaniner , C-vitamin , mangan och kostfibrer, de har en förening pterostilbene, som agerar för att skydda hjärtat på samma sätt som kolesterolsänkande läkemedel, har lågt kalorivärde och är oftast ekologiskt odlade.

Chia är ett exempel på Superfood. Jag har tidigare skrivit om superbäret Acerola.

Chiafrön kommer ifrån Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Chiafrön är en av våra rikaste vegetabiliska källor till Omega 3! Idrottsmän världen över använder sig av chia dagligen!

Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen ”Tarahumara” som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Traditionellt sägs det att chia har kultiverats sedan urminnes tider och det är troligt att Aztekerna använde det som en del i deras diet. Benämningen ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, lägger man chiafrön i blöt bildas det nämligen väldigt fort en geléartad klar hinna kring de små fröna. Plantan anses vara lättkultiverad och växer upp till en meter.

Chia frön har:

-2 Gånger protein av någon annan frö eller säd.

-5 Gånger kalcium i mjölk, plus bor, vilket är ett spårämne som hjälper kroppen att överföra kalcium i skelettet.

-2 Gånger så mycket kalium som bananer.

-3 Gånger rapporterade antioxidantstyrkan än i blåbär.

-3 Gånger mer järn än spenat.

– Rikliga mängder omega-3 och omega-6, vilka är essentiella fettsyror (några power-förpackningar frön som säljs innehåller mer än åtta gånger så mycket omega-3 fettsyra som finns i en liknande portion av vild lax).

Med all denna näringsmässiga godhet, är det inte konstigt att vissa medicinska studier har visat viktiga kardiovaskulära och andra hälsomässiga fördelar man får från att konsumera chia.

Chia finns att köpa i hälsokostbutiker och på internet.

Här finns recept som innehåller Chiafrön.

Läs mer: Foxnews about chia

Annonser

10 kommentarer

 1. sv: du finner carobpulver på hälsokosten, men numera finns den även i butiker såsom goodstore (har en webbshop på goodstore.se) eller på bodystore.com.

  här kan du läsa lite om carobpulver:
  http://mollyshalsoblogg.blogspot.com/2008/11/carobpulver.html

  du kan även ersätta carobpulvret med kakao om du vill 🙂


  • Tack för svar! Då måste jag testa recepten 🙂


 2. Detta har jag aldrig hört talas om så det var intressant. Jag skall kolla recpten på din länk. Min man hade inte heller hört talas om dessa frön. Tack för tipset

  Ha en fin kväll
  kramar


  • Jag hade inte heller hört talas om det innan jag hittade ett recept för nån dag sedan. Låter spännande och väldigt nyttigt så jag är sugen på att köpa och testa, kanske t.o.m. odla lite själv.

   Kram!


 3. Intressant läsning, det finns mycket nyttigheter som man aldrig hört talas om tydligen 🙂
  Knaprar på mina havtornsbär iaf…alltid något 🙂
  Ha en fin kväll, kramen


  • Absolut, det finns mycket nyttigt som jag gärna skulle vilja testa. Att det är bra mot mycket är ju själ nog att prova på. När man dessutom hittar recept så har man en god start där. Havtorn har jag hört talas om, är det gott/bra?

   Kram!


 4. Gojibär sägs oxå vara en höjdare, dels att äta som de är eller att mixa ner i tex smoothies, i müsli osv


  • Ja Gojibär var nästa grej jag tänkte blogga om 🙂 Vore kanon till våra smoothies, inte det lättaste att hitta bara.

   Kram!


   • Gojibär finns på hälsokosten, men brukar vara väldigt torra där. Kolla på kvantum istället, de har mycket smått och gott vad gäller bär, nötter och annat nyttigt. Har för mig att jag köpt gojibär där i en gul påse, och de var inte torra. Goda att äta som de är, och goda i smoothies =)


 5. Tack för tipset Anna! Ska kolla in det på Ica Kvantum, är så sällan vi handlar där.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: