h1

Maypel’s Julkalender Lucka 6

december 6, 2011

Idag är det den 6 December i MayPel’s Julkalender. Vi tänkte ha en julkalender där vi ska visa dagens lucka i form av våra barndomsminnen. Varsågoda, Lucka 6!

Foto/Photo: iOffer.com 

När jag var fyra år gammal så såg jag ut som Fideli, blont långt rakt hår och lugg. Vem var hon? Jo, det var Fia i Den Vita Stenen. Eller Julia Hede Wilkens som hon heter.

  Foto/Photo: Tabyensklida.se 

Den Vita Stenen är en barnbok av Gunnel Linde från 1964. År 1973 blev boken en TV-serie i 13 delar i regi av Göran Graffman. Boken belönades med Nils Holgersson-plaketten 1965.

Berättelsen utspelas i ett litet samhälle på den svenska landsbygden på 1930-talet. Fia är dotter till en ensamstående pianolärarinna; de bor inackorderade i häradshövdingens stora hus, där den argsinta hushållerskan Malin, ”förklädeshäxan”, regerar. De vuxna talar illa om Fias mamma. En dag kommer Hampus till byn. Han är föräldralös och bor hos sin farbror, en skomakare, som är gift och har sex barn. Skomakarens fru ser Hampus som en börda, och ger (med viss rätt) honom skulden för att de varit tvungna att flytta så ofta. När Fia och Hampus träffas vill de inte säga vilka de egentligen är. De båda utstötta barnen bildar ett eget brödraskap, som kretsar kring en märklig vit sten. De ger varandra svåra uppdrag, som att måla ett ansikte på kyrkklockan eller hålla tyst en hel dag; klarar den ene uppdraget, får han eller hon behålla stenen temporärt, men måste samtidigt hitta på ett svårt uppdrag åt den andre som då kan återvinna den.

Här träffas Fia och Hampus för första gången och blir Fideli och Farornas Konung.

Video: YouTube.com

(Förtida inställt blogginlägg)

Annonser

3 kommentarer

  1. Åh, den vita sten var mitt favvoprogram när jag var liten…Minns att mamma fick lova att påminna mig när det började, ville absolut inte missa det…Det är synd att de inte visar de gamla fina barnprogrammen på tv numera…
    Kram


    • Ja visst var det en favorit! Det är verkligen synd att dom inte visar den och många andra gamla fina barnprogram. Tror dom skulle gå hem hos de små.

      Kram!


  2. […] 2011 års julkalender lucka 6 hittar Du [här] […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: