h1

Maypel’s Julkalender Lucka 8

december 8, 2011

Idag är det den 8 December i MayPel’s Julkalender. Vi tänkte ha en julkalender där vi ska visa dagens lucka i form av våra barndomsminnen. Varsågoda, Lucka 8!

Dockteater blandat med tecknade filmklipp. Det minns vi. Drutten och Krokodilen eller Drutten och Gena var en svensk dockserie på SVT. Serien började sändas i Sveriges magasin 1 september 1973, och fortsatte med 600-700 avsnitt. Sista avsnittet var ett specialinslag som sändes 1988.

De två figurerna härstammade från Sovjetunionen. Där hette Drutten ”Tjeburasjka” (Чебурашка) och Krokodilen ”krokodil Gena” (крокодил Гена). De skapades av författaren Eduard Uspenskij i barnboken Krokodilen Gena och hans vänner som utkom 1966 (svensk utgåva 2005).   Gena bodde i en djurpark och fick tanken att bygga ett Vänskapens hus, där alla ensamma djur kunde få bo. Strax mötte han Tjeburasjka, ett litet djur med dåligt självförtroende, av en art ingen någonsin hade sett förut. I sällskapet fanns också andra djur som kände sig utanför och en elak tant som hette Chapeau-claque. Barnboken blev mycket populär, kanske för att den innehöll en dold satir över sovjetsamhället, och gjordes strax om till både dockteater och dockfilm på tv, producerad av Sojuzmultfilm.   Ordet ”Tjeburasjka” (Чебурашка) kan härledas från det ryska mycket ovanliga verbet ”чебурахнуться” (tjeburachnutsja, falla med brak). I boken hittar en grönsakshandlare något i en låda full med apelsiner. Han tar upp det och försöker få det att stå upp, men det faller på grund av ömma ben efter den långa färden. Efter att ha försökt en andra gång säger han ”-Ой, опять чебурахнулся!” (-Oj, opjat’ tjeburachnulsja. – Aj, du föll igen!), och därmed hade Tjeburasjka fått sitt namn; ”något som faller”.

Dåvarande SR köpte två dockor från den sovjetiska televisionen och byggde upp ett eget programformat kring dem i Sveriges magasin, Drutten och krokodilen i bokhyllan. De svenska rösterna gjordes av Agneta Bolme Börjefors och Sten Carlberg.   Carlberg skrev också musiken, sångtexterna och alla manus till den svenska versionen. Han byggde ganska lite på innehållet i de ryska böckerna och filmerna och odlade sin egen speciella humor; Drutten kan rimma på sitt namn eftersom hon är stockholmare: En liten drutt blir lätt trutt, Gena heter Gena eftersom hans mormor, som ropade ”kom genast” till honom, inte kunde uttala ”s” och ”t”. Den ryska seriens grundtanke om kollektiv gemenskap och diskreta samhällssatir ersattes snarast av en mild satir över könsroller: den manlige besserwissern Gena försökte alltid undervisa den kvinnliga och barnsliga Drutten, som ändå till slut visade sig vara både klokare och modigare än honom.

Krokodil Gena – Frimärke Sovjet 1988 (Källa: Wikipedia.org) 

Video: YouTube.com 

(Förtida inställt blogginlägg)

One comment

  1. […] 2011 års julkalender lucka 7 hittar Du [här] […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: