h1

Cholera Cocktail

december 9, 2011

Snart är det dags för oss att vaccinera oss med Dukoral. Vi tar det säkra före det osäkra och vaccinerar oss mot Kolera (Cholera) inför denna semesterresa. (På köpet vaccineras vi mot vanlig turistdiarré vilket är bra). Citat från Dukorals informationssida:

”Alla kan drabbas av kolera men de som drabbas svårast är barn och äldre. Personer med sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller diabetes drabbas värre om de insjuknar. Personer som tar medicin för sura uppstötningar eller magkatarr drabbas mer omfattande än andra vid kolera eftersom deras läkemedel tar bort saltsyra i kroppen som utgör ett visst skydd mot att insjukna i kolera…  …Personer med låg halt saltsyra i magsäcken smittas lättare.”

”90 procent av alla fall av kolera tillhör en mild variant av sjukdomen och kan lätt förväxlas med vanlig turistdiarré. Vid den allvarligare och aggressiva formen är symptomen riklig och vattentunn diarré (upp emot 20 liter per dygn). Kroppen torkar snabbt ut och saltbalansen rubbas och utan behandling kan man dö redan inom ett par timmar. Ungefär tio procent av de som får kolera drabbas av denna mer allvarliga formen av sjukdomen. ”  Källa: Dukoral.se

Här är kan man läsa Kolerarapporten för Thailand.

Vårt tips till alla som reser utomlands är att ha med sej tabletter mot diarré (fast nu varnas det även för dessa), vätskeersättning, salt godis och att dricka mycket vätska (alkohol räknas inte). Men förutom det är det jättebra att ha med sej handsprit att ha med sej överallt. Att tvätta av sej med handsprit då och då varje dag, särskilt innan man ska stoppa något i munnen. Bara tanken på hur många som tar i restaurangernas menyer, stolar, dörrhandtag och liknande på turistorter gör att det är bra om man tänker en gång extra och spritar sina händer emellanåt. Särskilt barn och gamla. En ”vanlig matförgiftning” kan vara värre än man tror…

Det är inte bara i Thailand som man kan riskera att bli smittad av Kolera eller andra sjukdomar. Inte heller att bli matförgiftad, det händer även i Norden. Min mammas arbetskollega (ungefär i min ålder) drabbades isomras av matförgiftning på en resa till Danmark och blev jättesjuk. Han totalförlamades av matförgiftningen, två virusinfektioner och togs in på sjukhus i juli. Han fick ligga i respirator, sedan få näring intravenöst. Han kommer att bli helt återställd men det kan ta upp till två år. Den 30 november har han fått flytta hem till sina föräldrar och kan nu återigen tala och svälja mat själv. Men han får fortfarande matas och hjälp med allting eftersom han ännu inte kan röra sej mer än att vicka på händer och fötter. Men det går framåt och alla peppar honom! Det är tur att han är så glad och positiv!

4 kommentarer

 1. Och som jag berättade igår, visst är det hemskt att vården har så olika information om vilka vaccin man bör ta och inte ta.
  Har man råd att resa så har man råd med vaccin resonerar jag. Sedan kan man ju förståss få tips om att ta alla de möjliga vaccin i oändlighet, men huvudsaken man känner att man har ett bra grundskydd och det anser vi att man får om man tar twinrix och dukoral.
  Efter all varning om kolera i Thailand och översvämmningen, hur kan man som vårdpersonal INTE rekommendera dukoral??


  • Ja jag blev helt paff när Du sa vad dom sagt till Er. Hörde mej för på apoteket och dom rekommenderar också Dukoral nu. Min läkare har skrivit ut recepten och dom låg klara på Apoteket så vi ska hämta ut det efter nyår.

   Vi brukar ju inte ta Dukoral i vanliga fall men nu när det är ökade fall, ökad risk i.o.m. översvämningarna och rekommenderas så är det ju en självklarhet att få slippa BLI smittad och vara sjuk på sin semester. Vem vill ha sin semester förstörd liksom?

   Storstad, turistort eller djungel, skitsamma om det är maten, vatten/isbitar eller kallsupen ur poolvattnet som smittar. Ingen vill väl få Kolera frivilligt? All vårdpersonal (och apotekspersonal) borde följa WHO’s rekommendationer och kolerarapporterna kan man ju tycka.


   • Ja jag ringde som sagt vc idag igen, och i distriktarens anteckningar stod det att hon avrådit oss att ta dukoral.
    Men sköterskan som svarade hade inga svar på varför de hade andra rekommendationer. Jag sa att rimligtvis borde ni gå efter samma råd och rön som alla andra instanser!
    De undrade ju tidigare om vi tillhörde någon riskgrupp, och det gör vi ju inte generellt mer än att vi reser med barn (barn och gamla brukar ju automatiskt tillhöra utsatta) och med tanke på att han lär bada en del pool osv….kolera smittar nog oavsett hur mycket man tänker på att undvika viss mat, sprita sig osv osv


 2. ”Sprita sej” *Skrattar* Ursäkta, tänkte på Singha! Haha. Min dåliga humor!

  Jag frågade på Apoteket där hon sa att de som äter magsårsmedicin (eller magsyretabletter/medicin mot halsbränna) t.ex. också rekommenderas Dukoral eftersom man är mer utsatt mot Kolera då. Magsyra har nämligen en bra effekt mot Kolera men magsårsmedicin (och magsyretabletter) minskar ju magsyran för t.ex. mej. Så även hon tyckte att vi SKA ta Dukoral.

  Som min mamma sa, barn får ju lätt en kallsup i poolen. Och vi kan ju inte kolla hur köksrutinerna ser ut på varje matställe vi går till, oavsett hur FIN restaurang vi går till och hur VÄLSTEKT maten är.

  Att Dukoral dessutom lindrar s.k. ”turistmage” är ju ett stort plus, särskilt för Er som inte utsatts för Asiens bakterieflora ännu. Kroppen utvecklar ett visst motstånd efter första gången i olika delar av världen (Asien, Afrika et.c), men det är inte heller någon garanti för att inte drabbas av ”turistmage”.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: