h1

Maypel’s Julkalender Lucka 16

december 16, 2011

Idag är det den 16 December i MayPel’s Julkalender. Vi tänkte ha en julkalender där vi ska visa dagens lucka i form av våra barndomsminnen. Varsågoda, Lucka 16!

När vi var små skulle man alltid se barnprogram innan man skulle sova. Och då kom John Blund med sömnpulver till oss små. Ledsen när det slutade blev man då.

”Titta, kom och titta kom sätt er här omkring. Det dröjer säkert ännu en stund innan sömnen kommer med John Blund han vill visa oss någonting.
Sedan, genast sedan när sagan tagit slut. Då lovar vi att sova så sött efter dagen är man ganska trött men först tar John Blund med oss ut.
Läggdags, det är läggdags för klockan slagit sju. Vi träffas säkert åter en dag då vi roar oss igen ett slag sov så gott godnatt med er nu.”

John Blund eller Jon Blund är ett sömnväsen i skandinavisk tradition. Besläktade sömnväsen finns i norra Europa.   Redan på 1700-talet finns belägg för en konkretisering av sömnen, en sömngivare som kommer speciellt till barn. Den danske författaren H.C. Andersen ger honom gestalt i sagan om Ole Lukøie 1842, i svensk översättning Jon Blund. Det första skriftliga belägget för Jon Blund återfinns i Olof Verelius lexikon Index Lingvae Veteris från 1691, där kallas han för Joen Blund och jämförs med isländska Blundur och latinske Somnus (grekiskans Hypnos). Under 1700- och 1800-talet kallas han för Jon Blund.   Jon Blund har med sig två sömnparaplyer, ett svart för stygga barn och ett färgglatt för de snälla. Han har även med sig en spruta med söt mjölk som han kan spruta in i ögonen på barnen. Då blir de så tunga i huvudet att de somnar.   I Finland har traditionen kring John Blund starkt påverkats av Zacharias Topelius, som bland annat i Fjäderholmarna beskriver det ställe där man hamnar då man skall sova.   Den mellaneuropeiska sömngivartraditionen utgörs av Sandmann en sagofigur som enligt sagan kommer och strör sand i barns ögon, detta för att sömnen skall inträda. Beviset, säger sagan, för att Sandmann har strött sand i ögonen, är de korn av torkade tårar som emellanåt förekommer i ögonen om morgonen. Denna tradition representeras i Tyskland av Sandmann, i Nederländerna av Klaas Vaak, i Frankrike av Marchand de sable och på Brittiska öarna av Sandman. På Färöarna strör Hákun torvmull i ögonen istället för sand.

John Blund (på tyska Sandmann och Sandmännchen) är en serie dockfilmer som börjades visas i östtysk tv 1959 och blev en stor framgång. Dockfilmerna sänds fortfarande i tysk TV.   Serien såldes även till utländska TV-bolag. Bland annat Sveriges Television köpte in serien och visade den i Halvsju med Lennart Swahn som berättarröst.

Video: YouTube.com 

(Förtida inställt blogginlägg)

5 kommentarer

  1. […] 2011 års julkalender lucka 16 hittar Du [här] […]


  2. […] 2011 års julkalender lucka 21 hittar Du [här] […]


  3. […] 2011 års julkalender lucka 22 hittar Du [här] […]


  4. […] 2011 års julkalender lucka 23 hittar Du [här] […]


  5. […] 2011 års julkalender lucka 24 hittar Du [här] […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: