h1

Maypel’s Julkalender Lucka 19

december 19, 2011

Idag är det den 19 December i MayPel’s Julkalender. Vi tänkte ha en julkalender där vi ska visa dagens lucka i form av våra barndomsminnen. Varsågoda, Lucka 19!

Ett barnprogram vi minns som barn är Tisdagskul med Manne. Vad spännande det var att se Clownen Manne när han klädde ut sej i tokiga kläder, när han läste sagoböcker i sin speciella sagostol och hade en sådan inlevelse i sagoböckerna att han fick oss barn att sitta som ljus framför TVn…

Hans Hugo Ferdinand ”Manne” af Klintberg, född 28 juni 1945 i Engelbrekts församling i Stockholm, är en svensk clown som uppträder under artistnamnet Manne eller Clownen Manne.   Manne af Klintberg ledde från 1970-talet ett flertal barnprogram i Sveriges Television (bland annat [Tisdagskul med Manne, Manne och Janne samt Manne, Janne och Inger). Programmen var riktade mot såväl hörande som hörselskadade och döva barn; Klintberg tecknade därför sina repliker samtidigt som han uttalade dem (en banan…). Bland de attiraljer som förekom i programmen var en sorts träningscykel placerad framför en kuliss på duk, som rullade fram i bakgrunden, medan Klintberg cyklade i förgrunden. Syftet var att ge illusionen av att han for fram genom ett tecknat landskap.   År 1975 gästade Klintberg för första gången Parkteatern i Stockholm, som är en del av Stockholms Stadsteater och uppträder gratis i stadens parker. Sedan dess har han varit ett återkommande inslag. Han presenterar vidare Cirkus Kiev i Sveriges Radio P3.   Manne af Klintberg föddes som son till direktör Rolf af Klintberg och Carin Knutsdotter Leijonhufvud. Han är yngre bror till formgivaren Gunila Axén och folklivsforskaren Bengt af Klintberg.   Han är innehavare av statlig inkomstgaranti för konstnärer.

Blogginläggets båda klipp är från 1974!

Videos: YouTube.com

(Förtida inställt blogginlägg)

One comment

  1. […] 2011 års julkalender lucka 19 hittar Du [här] […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: