h1

Det sitter ihop!

juli 8, 2012

Bild/Picture: msjensen.cehd.umn.edu

Kranialnerverna

För några veckor sedan fick jag en länk av vännen Caroline efter att jag hade efterlyst på TN-gruppen på Facebook – om någon känner till något samband mellan Trigeminusneuralgi (TN), Whiplashskador och Bells Pares – eftersom jag i flera år har klurat på det och bara fått diffusa medhållanden av sjukvården. Trigeminusneuralgi kan jag nu förstå att man inte uttalat och givit mej den diagnosen förrän våren 2011, eftersom TN är en ganska så ovanlig och (troligen) svårbedömd sjukdom.

Länken jag fick av Caroline damp ner som ett paket på julafton, precis vad jag trodde blev det en lättnad av att läsa att mina sjukdomar och symptom sitter ihop. Då kanske man slipper bekymra sej över Multipel Skleros (MS), Tumörer, Stroke (Hjärnblödningar/Hjärnproppar) och andra ”konstigheter” i kroppen. Men det är ju ändå önskvärt att få komma till en neurolog och få göra en CT skalle / Datortomografi (skiktröntgen av huvudet) så att man kan utesluta detta medicinskt.

Det FINNS ett samband mellan Trigeminusneuralgi, Whiplashskador, Migrän (!!) och Bells Pares (ansiktsförlamning) som jag har /har haft. Även Ménières sjukdomglossofaryngeal neuralgi och Parkinsons sjukdom. Låt hoppas att jag får slippa dem iallafall. Förvisso har jag redan symptom på Ménières såsom karusellyrsel, hörselnedsättning, lock och öronsus vilket är vanliga symptom av Whiplashskador, men jag har i vart fall inte fått diagnosen Ménières. Och symptom som Glossofaryngeal Neuralgi beskrivs ha – det har jag ju i samband med mina (vad jag tror) TN-smärtor ner i hals och svalg – varför jag då misstänker att fler kraniala nerver faktiskt är skadade efter bilolyckan. Kranialnerverna 9 och 12 alltså. Men om jag har Glossofaryngeal Neuralgi låter jag också vara osagt då jag inte träffat en neurolog ännu. Jag hoppas jag slipper dessa diagnoser.

För mej var Migrän den utlösande faktorn av min första Bells Pares (ansiktsförlamning) för ca 18 år sedan (1994?) enligt läkarna på Gällivare Lasarett (dit jag akut fick åka 12 mil enkel resa och läggas in där då jag var tvungen att få CT Skiktröntgen när jag fick ansiktsförlamningen). Eller egentligen vad som utlöste migränen i sej, nämligen arbete med armarna ovan axelhöjd (jag putsade fönster). Så där hade de rätt, även om t.o.m. dom var osäkra på den tiden. Mycket har ju hänt på 18 år. Och jag har ju haft många Bells Pares-attacker sedan dess som jag (tack och lov) numera kan känna av när de är ”på gång” så jag släpper allt jag håller på med och ser till att vila och sova ordentligt. Och jag putsar helst inga fönster, jag har blivit livrädd att göra det och att använda armarna överhuvudtaget ovan axelhöjd av rädsla för ansiktsförlamningar.

Läs mer på Bioportfolio om sambandet mellan ovanstående diagnoser och Du har möjligheten att välja ”översätt” om Du har Google Chrome (länken finns även i min länklista till höger).

”Dr Michael T. Burcon, världens ledande expert på Ménières sjukdom (MD). Burcon har visat ett samband mellan MD och whiplash (orsakad av ett fordons olycka eller ett fall på huvudet). Anledningen till att det tog så lång tid att ta reda på orsaken till MD är att det tar i genomsnitt 15 år från tidpunkten för det trauma tills symtomen.” (Fritt översatt i Google Chrome)

Mer om Ménières sjukdom:

Vårdguiden om Ménières

Internetmedicin om Ménières

Mer om Bells Pares:

Internetmedicin om Bells Pares

Mirjam, blivande läkare, om Bells Pares

COtoT om Bells Pares

Jag har också bloggat om mina erfarenheter:

Bells Pares (Skrivet 2011)

Trigeminusneuralgi (Skrivet 2011)

Whiplash (Skrivet 1998)

Fynd i min hjärna (Skrivet 2012)

Men även fler blogginlägg om ämnena finns alltså. Alla blåmarkerade ord är också en länk.

(Övriga länkar finns i länklistan till höger, eller så skriver Du den respektive sjukdomen i sökrutan…)

Då jag ser på statistiken av min blogg att många söker information om ovanstående och hittat hit så ser jag det som viktigt att skriva om detta. Dessutom är det en bra hänvisning till nära och kära att visa eftersom det ibland kan vara svårt att förklara ansikte mot ansikte. Observera att min hemsida inte skrivits eller uppdaterats på år vilket gör viss information lite missvisande men dock fortfarande aktuell och fullt informativ. Jag skriver numera mest på bloggen om skador, sjukdomar, diagnoser och samband. Vid eventuella frågor, skriv gärna en kommentar och lämna Din email (syns inte för andra) så kontaktar jag Dej via mail.

(Förtida Tidsinställt Blogginlägg)

2 kommentarer

  1. Självklart måste du ha en diagnos som håller. Det är så lätt att läsa sig till en massa konstigheter annars! Stå på dig och LYCKA TILL!
    Vetskap gör ju dessutom att man känner sig tryggare! 🙂
    Kram


  2. […] från bilkraschen. Även om vi tror samma sak så vill jag ändå ha dokumenterat att allt har ett samband, mina trafikskador och mina neuropatiska skador i hjärnan. Jag vill självklart veta hur det står […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: