h1

Högrisk

oktober 3, 2012

Ibland finns det information som människor aldrig får, information som kan vara mycket viktig för den enskilde men som av skäl vi kan gissa beror på kostnader eller okunskap som denna information aldrig når fram. Därför vill jag berätta om en sak som JAG kunde ha sparat tusenlappar på om jag fått veta. Nu är det för sent.

 • Högrisksskydd hos Försäkringskassan

Vad är högriskskydd

Är du sjuk många gånger på ett år eller riskerar att bli sjuk under längre perioder finns det högriskskydd.

Allmänt högriskskydd

Det allmänna högrisksskyddet innebär att du bara kan ha 10 karensdagar under en tolvmånadersperiod. Är du sjuk mer än 10 gånger kan du alltså få ersättning redan från första dagen. Det gäller för sjuklöneperioder från varje arbetsgivare för sig.

Är du egen företagare och har valt 14, 30 60 eller 90 dagars karens omfattas du inte av det allmänna högriskskyddet.

Särskilt högriskskydd

Du kan ansöka om särskilt högriskskydd om du har en medicinskt väl dokumenterad sjukdom som gör att du troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året. Med särskilt högriskskydd kan du få sjuklön redan från första dagen. Dessutom får din arbetsgivare ersättning för hela sjuklönekostnaden från Försäkringskassan.

Du kan också få särskilt högriskskydd om det finns en risk för att du måste vara borta från arbetet vid en eller flera längre sjukperioder (minst 28 dagar i följd) under ett år. Men i det fallet har du fortfarande en karensdag.

Källa: Försäkringskassan

Edit 2012 1016:

Hämta blankett för ansökan [här] Och kom ihåg att Du måste också begära Läkarutlåtande för särskilt högriskskydd (7262) från Din läkare!

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

4 kommentarer

 1. Detta fick jag automatiskt då jag fick min stadigvarande sjukersättning, men jag fick det ”bara” på 1 år, sen tog de bort det eftersom jag inte var sjuk tillräckligt många gånger.
  Hade jag vetat det så hade jag varit hemma alla gånger jag hade ont men gick till jobbet ändå. För så är jag. Sällan jag är hemma,, är hemma endast då värken är sjukt jobbig.
  Jag tycker det vore bättre jag hade fått behållt den,, då ser de ju verkligen inte jag utnyttjar det heller. Men, där ”gjorde man bort sig”,, eller vad man ska kalla det.

  Varm kram Annelie


  • Det är så synd att FK inte informerar personligen om detta. Det är nog många som hade behövt det. Sjukdom minskar inkomst och ökar utgifter, då hade det kanske varit värt mycket att ha ett högriskskydd.

   Kram!


 2. Hejsan ! Intressant läsning som gör att jag ska kontakta försäkringskassan. och jag förstår attt du har det mer kämpigt än vanligt. Sköt om dig !


  • Kul att jag kunnat bidra med värdefull information när FK inte gör det personligen till de sjuka.

   Kram!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: