h1

Telefontrakasserier, hur gör man?

november 2, 2012

Vi har under flera veckor nu drabbats av telefontrakasserier på våra mobiler, samma företag ringer på båda våra mobiler flertalet gånger om dagen, ibland sent och ibland på helger. Ett evigt ringande och störande. Till slut blir man otroligt irriterad!

Först och främst har vi kollat upp numrenVemringde.se och sen har vi i våra mobiler skrivit in Telefonförsäljarnas/Företagets namn i telefonlistan till det numret som ringt, det kan alltså bli många. Då vet vi direkt vem som ringer när vi inte är sugna på att svara. Ofta är det ett Callcenter som är anlitade för att ragga kunder och skriva avtal åt olika aktörer, ibland är det rena lurendrejare som spelar in samtal och anser att dom har ett avtal. Värst är när dom ringer till sjuka, gamla och ovetande personer. Och jobbigt med terrorn för dem som behöver sova eller vila på dagen, är på arbetet, kör bil, jobbar skift, är sjuka och behöver lugn och ro.

Många blir arga och irriterade av telefonterrorn men det hjälper inte alltid att ignorera, att inte svara, att säga nej eller säga ”ring inte mer”, eller ens be dem ”dra åt skogen”!

Det hjälper inte om man har NIX för det gäller inte mobiltelefoner, och NIX ska på hemtelefoner återanmälas för fortsatt NIXande efter en tid (f.n. tre år). Det hjälper inte alltid att anmäla dem som ringer heller. Att ha hemligt telefonnummer hjälper inte heller alltid eftersom vissa slår slumpvis valda nummer för att nå en potentiell kund. Vissa företag har också kundlistor med telefonnummer som de använder för ”nya erbjudanden”, ”nya bättre avtal” o.s.v.

Och alla (som vi) har inte appar på mobilen som automatiskt kan sortera bort numren på ”svarta listan”. Vissa sajter har appar att ladda ner till mobilen.

Många Callcenters har automatisk uppringning via dator som gör att när Du svarar kanske det inte finns någon i andra änden av luren, eller så läggs det på direkt Du svarat. Detta kan bero på att denna automatiska uppringningen görs först, sedan söker den en ledig telefonförsäljare och om ingen är ledig läggs det på. Därför tjänar det inget till att skrika ”NEJ” innan Du ens hört om någon är i luren för det kanske inte ens är någon där och då fortsätter det ringa. Ett irriterande system med andra ord.

Jag vill därför ge de tips som jag har!

1. Kolla ALLTID upp ett nummer Du inte känner igen INNAN Du svarar! Är det viktigt ringer folk igen så var inte orolig att det är grannen eller tant Nilsson Du missade. Och dessutom kan Du alltid ringa upp sen. MissatSamtal och Vemringde är bra att lägga upp numret på. Vemringde har också appar att ladda ner.

2. För in telefonnumret som trakasserar i mobiltelefonens namnlista, då vet Du snabbt vem som är Telefonförsäljare och inte.

3. Sök upp företaget via Vemringde, MissatSamtal, Google, Deras Hemsidor och Facebook. Leta fram en emailadress och maila till dem och be dem (vänligt men bestämt) att ta bort Ditt nummer. Finns det ingen emailadress så ring dem! Ring då på deras huvudkontor, inte det nummer som ringt Dej för de svarar oftast inte på samtal. (Om Du mailar dem, använd gärna en skräpmailadress eller registrera en ny mail för ändamålet eftersom Du annars kanske får nyhetsbrev eller andra erbjudanden från dem på mailen.)

4. Om Du vill slippa telefonförsäljare – Delta inte i tävlingar där Du lämnar Ditt telefonnummer, särskilt över Internet och Facebook. Kontrollera NOGA alla tävlingsvillkor för många företag har finstilt i villkoren att de låter samarbetspartners ta del av Dina uppgifter såsom adress, telefonnummer, mail och mobil. Godta inga SMS-reklamer och rabatter via mobiltelefon, ofta kan de dela med sej av Ditt mobilnummer till samarbetspartners också.

5. Anmäl hemtelefon till NIX-registret på telefon 020-27 70 00 eller skriv till NIX-telefon, Box 600, 83324 Strömsund. Spärren gäller tre år och måste därefter förnyas. Om Du ändå blir uppringd kontaktar Du DM-nämnden 08-534 807 30. NIX är gratis!

6. Reklam till mobiltelefoner via SMS/MMS får inte skickas om Du inte samtyckt till det. Om Du inte samtyckt till det och inte fungerar att stoppa det/be dem sluta kontaktar Du DM-nämnden 08-534 807 30.

7. E-postreklam/Mailreklam/Spam är inte tillåtet att skickas såvida kunden inte har beställt detta och kan anmälas till Konsumentverket. En del skräppost kan innehålla virus. Släng mailet utan att öppna det, om du tycker att ett obekant e-postmeddelande verkar misstänkt.

Några av dem vi fått samtal av:

Phonera info@phonera.se

Positiv Pension kundtjanst@positivpension.se

KeyCode info@keycode.se

Folksam http://www.folksam.se/kundservice/kontaktepost

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

Edit 2013 06 26: NYHET! Sedan jag skrev detta blogginlägg har det nu kommit NIX-register till mobiltelefoner! Läs mer här: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article16903070.ab

Så gör du för att NIX-anmäla ditt telefonnummer
1. Ring 0772 28 00 00 (för mobil eller fast telefon) eller 020 27 70 00 (endast fast telefon).
2. Följ instruktionerna.
3. Vänta två dagar och ring upp igen och bekräfta.

Edit 2016 02 24: NYHET! Jag kan rekommendera appen Truecaller på mobiler där Du kan se vem som ringer, vilket nummer de ringer ifrån, vilket företag de eventuellt ringer för, se om det numret har anmälts som spam (blacklist) av andra Truecaller-användare och Du kan dessutom blockera oönskade samtal (och på så sätt tipsa andra om spam).

 

Annonser

10 kommentarer

 1. Kväller Maya,,ja du dessa förbannade ringare,,jag lägger alltid in Svara ej på dessa nummer,,kollar alltid innan jag svarar på mobilen..Haé Kram


  • Lite sent svar då jag varit dålig och det har varit så mycket, men bättre sent än aldrig. Visst är det irriterande med telefonförsäljare och galna telefonister 😉 Bra idé att lägga in att man inte ska svara på dem! Ha det gott! Kram!


 2. Det ÄR otroligt irriterande! Vi har en som ringer varje kväll nu och vi svarar inte för vi ser vad det är. Ett callcenter. En period hade vi en som ringde minst en gång per kväll i flera månader …
  Tack för bra info! Vi har NIX men dom ringer ändå. Kan ju vara nån man tidigare varit kund hos …

  Ha en fin helg trots ”dimma och drivis” … regn och elände!
  Kramar


  • Tack för titten! Lite sent svar, men har jag inte varit kry och det har varit mycket nu. Visst är det irriterande med dessa som ringer hela tiden, skönt med hemligt hemnummer så slipper man telefonsäljarna där och slipper NIX’a dessutom. Däremot har dom börjat på mobiltelefonerna istället och dem kan man ju inte NIX’a. Hoppas info’n kunde ge något bra och användbart 🙂

   Kramar


 3. Jaaa det är så jäkla irriterande när telefonen ringe om och om igen och det är försäljare eller annat skit. Nu använder jag hårda ord men när det inte ens hjälper när man stänger av dem rakt i örat mitt i en mening. Och fast hemtelefonen är under nix så ringer de ändå…. !!!

  Nä nu släpper jag det och njuter av söndagen 🙂

  Kram !


  • Visst är det galet irriterande?! Det verkar inte hjälpa med nåt! Om Du har NIX får dom inte ringa, då kan man anmäla dom! Om Ditt NIX behöver uppdateras (efter tre år) så gör det! Hoppas Du fått användbara tips här 😉

   Kram!


 4. Vi har också haft bekymmer med sånt och som du säger så räcker det inte med att man har nix. Vi har nu satt in spärrar på vissa nummer så man får vara ifred men sen dyker det upp andra. Detta har skett i perioder för oss och man blir så irriterad. Tack för dina bra tips. Man blir ju nästan galen på sånt

  Sov gott
  kram


  • Hoppas Du/Ni fått några bra och användbara tips här 😉 Ni verkar behöva det ser jag. När sådana som VI behöver vila t.ex. är det väldigt irriterande om de ringar om, och om, och om igen…hela dagarna i ända!

   Kram!


 5. Man blir, som sagt, väldigt irriterad. Jag kan bara inte förstå att man inte kan ha NIX på mobilen. Men det är kanske något som vi konsumenter borde kräva.


  • Ja, väldigt irriterande med dessa telefonsamtal. Förstår inte heller varför man inte skulle kunna ha NIX på mobiltelefoner? Det blir ju mer mobilt än fast tele dessutom! Vi borde nog kräva det 😉Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: