h1

Tic Doloreux / TN

november 19, 2012

Jag har översatt vad man säger i videon som är på engelska:

eBrainMD
Expertguide när neurokirurgisk lösning är en valmöjlighet.

Att förstå Trigeminusneuralgi.

”Jag är Doktor Brent Clyde, neurokirurg. Erbjuder expertvägledning när en neurokirurgisk operation är lösningen för Ditt tillstånd.

Upplever Du intensiv skarp huggande smärta i Din panna, kind eller käke? Oförklarliga tandsmärtor trots undersökningar och tandingrepp? Då kan Du ha Trigeminusneuralgi (även kallad Tic Doloreux).

Trigeminusnerven är också känd som den femte kranialnerven. Dess primära uppgift är ge känsel till ansiktet och har en mindre komponent roll för musklerna att tugga och bita.

Smärta från trigeminusnerven kan uppkomma från flertalet olika orsaker, såsom
– Multipel Skleros (MS)
– Tumörer på nerven
– Kompression på nerven av en liten artär eller blodven

Vanligaste Orsaken:
Vaskulär kompression (tryck) på nerven av en liten artär där nerven kommer upp från hjärnstammen.

Detta kan ge skarp stingande smärta på en sida av ansiktet.

Oftast i bara en eller två av de tre förgreningarna av nervtrådarna (nervdivisioner):
– Pannan
– Kinden
– Käken

Trigeminusneuralgi kan lätt missdiagnosticeras. Tandoperationer såsom rotfyllning används ofta för att stilla tandvärk när det egentligen beror på Trigeminusneuralgi.

Det finns inget lätt test för att diagnosticera Trigeminusneuralgi. En bra historik från patienten är bästa sättet att kunna diagnosticera Trigeminusneuralgi. MRT (Magnetröntgen) används för att utesluta andra orsaker: Multipel Skleros och Tumörer. Andra tester behövs oftast inte.

Den huvudsakliga behandlingen är medicin med Carbamazipine, av märket Tegretol. Denna medicin sänker nervens bränningar och kan tysta ned en överaktiv nerv. En bra respons från Tegretol hjälper också att bekräfta om det är Trigeminusneuralgi. Andra mediciner används men är inte lika effektiva.

Om Du överväger operation som lösningen till Din smärta så har Din tandläkare eller behandlande primärläkare har förmodligen uttömt behandlingsalternativ för Dej:

Du kan ha testat:
– Mer än en medicin
– Tandvårdsbehandlingar
– Andra behandlingar

När de utförs av skickliga neurologiska kirurger är förfarandet för trigeminusneuralgi, operationen har framgång på 80% till 90% som lyckad operation.

Jag utför Microvascular Decompression (även kallad Janetta Proceduren). Jag utbildades under Dr. Janetta på Pittsburgh Universitetet i Pittsburgh.

Microvascular Decompression är den enda proceduren designad för att lindra smärtkällan – om en ven ligger och trycker på nerven.

I denna procedur går kirurgen in i skallbenet bakom örat genom ett 5cm långt snitt och i ett 2,5-3 cm öppning i skallbenet.

Nerven är sedan blottad så man kan se det tryckande blodkärlet. Så snart man hittat det, kan blodkärlet flyttas åt sidan och en liten bit stoppning kan skilja blodkärlet från nerven.
Ofta kan man se spår på nerven om blodkärlet har tryckt på nerven.

Microvascular Decompression kan ge permanent lindring med lite domningar eller känselbortfall i ansiktet. Detta är en väldigt elementär översikt av Trigeminusneuralgi. Microvascular Decompression är en möjlig lösning.

Andra lösningar finns:
– Glycerolinjektioner in i nerven
– Fokuserad strålning i nerven

Om Din doktor eller tandläkare tror att det här kan vara Ditt problem behöver Du:
– En magnetröntgen av hjärnan
– Konsultera en neurokirurg och låt denna ha en översyn

Och de skulle vara mycket bra att få ta del av Dina historiska problem och gå igenom dem ordentligt.
För att lära Dej mera om Trigeminusneuralgi, vänligen besök min hemsida på http://www.ebrainmd.com

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Mina subjektiva upplevelser, diagnoser och tankar.

Jag har INTE  en ”vanlig” Trigeminusneuralgi som beskrivs ovan i videon. Dels har jag dubbelsidigt i BÅDA ansiktshalvorna, dels har jag i ALLA tre nervgrenar på båda sidorna och dels har jag TROLIGEN skadade trigeminusnerver på båda sidorna efter min bilolycka (nackskada) – d.v.s. troligen Trigeminusneuropati. Den diagnosen vill jag och min läkare dock inte hävda att jag har förrän den är konstaterad av neurolog och genom MRT.

Om jag har skadade nerver från min nackskada, då kan ingen operation hjälpa mej.

Medicinering – Jag har provat Tegretol och under upptrappning av denne upplevde jag ingen som helst lindring av smärtorna men däremot fick jag hemska biverkningar. Och slutligen fick jag avbryta behandlingen då Tegretolen gav mej svåra andningsbesvär och allergi mot medicinen. Att jag inte svarade på Tegretol med lindring kan tyda på att jag då har Trigeminusneuropati, d.v.s. nervskador.

Trigeminusnerven är den femte kranialnerven. Och jag är misstänksam att då jag haft fler sjukdomar och liknande symptom som Bells Pares (kranialnerv 7), Sväljsvårigheter, smakförändringar och/eller smak försvinner (kranialnerv 9) samt talsvårigheter och tungmotoriska svårigheter (kranialnerv 12).

Både jag och min(a) läkare tror att jag har skadade nerver från mina nackskador från bilkraschen. Även om vi tror samma sak så vill jag ändå ha dokumenterat att allt har ett samband, mina trafikskador och mina neuropatiska skador i hjärnan. Jag vill självklart veta hur det står till ”däruppe” och vad det kan ha för konsekvenser för framtiden, om det går att minska smärtor och kunna leva mer normalt än att leva i detta helvete som Trigeminusneuralgi (Trigeminusneuropati, eller Neuropati överhuvudtaget) innebär.

Och kanske, kanske om jag har tur så kanske de kan titta närmare på nackens diskar och min Buffalo Hump (som jag inte tror är en såndär ”vanlig” Buffalo Hump, stor böld i nacken som i vanliga fall beror på fettansamling i nacken) i mitt fall tror ju läkare och specialister att den uppkommit p.g.a. mina nackskador. Kanske av sneda nackkotor och diskar? Blödningar och broskbildning? Jag vill ju veta MER. Och i vanliga fall erbjuds Whiplashskadade MRT (magnetröntgen) vid uppkommen Whiplashskada, jag har under mina 24 år som Whiplashskadad ALDRIG fått en sådan för nacken…

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

6 kommentarer

 1. Åh, kära du!
  *kramar om dig varsamt***
  Du har verkligen fått ett helvete efter olyckan!

  Jag försår att jag har kommit lindrigt undan. Visserligen har jag också en grav whiplashskada samt psoriasisartrit men mina smärtor är inte som dina. Jag hoppas verkligen att du ska få en ”riktig” diagnos och att det finns något smärtstillande du kan få och tåla. Det där måste vara hemskt!

  På de flesta whiplashskadade kan man inte se några förändringar vid en magnetkameraundersökning. En specialist på Alfta Rehabcenter (där de kan allt om whiplash) sa till mig att man såg dem under en obduktion. Då blev man ju glad. Men det är väl ingen som tvivlar på att du har en pisksnärtskada?

  Hoppas du får hjälp snart!
  kramar


  • Tack för värmande ord, kära Du!

   Jag vill inte säga att jag har det värre än någon annan, alla upplever vi ju smärtor olika, alla sjuka har ju krämpor om än de är olika så är alla krämpor en fight.

   Jag har absolut riktiga diagnoser, och tillsvidare så lever jag med dem. Så länge ingen säger någonting annat. Jag fick diagnosen whiplashskada WAD III redan i samband med bilolyckan, så där finns det inga tvivel. Tycker bara att det är underligt hur det skiljer sej mellan sjukvård och sjukvård, behandling och behandling, patient och patient.

   Jag vet att Whiplash inte syns på vanlig röntgen och magnetkameraundersökning, men samtidigt undrar jag varför vissa fått MRT men inte jag. För vad jag isådana fall hade fått veta hade ju varit huruvida det finns synliga fynd, OM det finns sådana av trafikskadorna (även om mjukdelsskador inte visas) så hade kotförskjutningar, kotskador och skellettära fynd eventuellt kunnat ses. Bara för att utesluta sådant liksom.

   Ja, jag har varit på många föreläsningar med bl.a. Alfta Rehab, Dr.Jern Hamberg (idag är det hans son Mats som tagit över) och vet att whiplashskador (mjukdelsskador) faktiskt syns vid obduktion. Dr. Jern Hamberg har själv donerat sin kropp till forskning med CT (skiktröntgen) och obduktion. Jag har också rehabilterats via Alfta Rehabcenter.

   Diagnosen Trigmeminusneuralgi (TN) som jag fick våren 2011 kom dock tyvärr väldigt sent, jag har haft samma besvär allt sedan bilkraschen men de visste då (och vet fortfarande) för lite om sjukdomen. Jag har under alla (de nu 24) åren ändå påvisat dessa symptom, bett om hjälp, beskrivit dem i smärtdagböcker åren igenom, undersökts men inte diagnosticerats, gjort mitt innersta för att bli smärtfri från dessa, men inte lyckats. Och det är ändå SKÖNT att få komma till neurolog som utesluter andra orsaker som MS, tumörer och andra orsaker – även om jag och min läkare tror att TN uppkommit av skadade nerver från bilolyckan.

   Men utesluta annat ÄR viktigt så man får rätt behandlingar och vård. OM det beror på t.ex. tumör bör man upptäcka det snabbt för behandling eller operation innan spridning! OM det beror på MS gäller det att få bromsmediciner så snart som möjligt för att hämma sjukdomens utveckling! O.s.v.

   Jag väntar på en tid hos neurolog i dec. Så jag är hoppfull.

   Nu blev det ett långt svar 😀
   Kram på Dej!


 2. Det var bra förklarat av dig och även på klippet. Jag har ju själv en nackskada och en nerv i nacken som kommit i kläm och ställer till det för mig. Jag känner igen en del du skriver för jag har ibland svårt att svälja och har även ont i tänderna ibland fast dom säger att allt ser bra ut. Jag har även synruppbningar och lite stelhelt i kinden till och från. Det var 23 år sedan jag skadades och ingen pratade om wiplasch och nu är det för sent att göra nåt. Jag blir ändå bättre när jag lägger på isgelé på nacken och med avslappning mm. Jag har inte fått så mycket värk utan en overklighetskänsla som om jag var i ett hologram och bara jag är verklig. När nacken är sämre så blir jag allt mer overkligt. Jag står ju ut eftersom jag inte har sån värk utan mer uppspändhet, yrsel mm.

  Jag önskar att dom kunde göra nåt mer för att hjälpa dig så du får ett drägligt liv. Jag får en klump i magen när jag tänker på hur du har det. Jag tycker du skall kräva en magnetröntgen för det brukar man få. Jag har själv blivit erbjuden men har på grund av min klaustrofobi inte kunnat åka in i apparaten. Dom är då tvungen att söva mig. Klart du skall ha en magnetröntgen och jag förstår inte att du inte fått det redan.

  Jag hoppas verkligen dom kan göra nåt mer för dig och håller tummarna. Jag beundrar din styrka

  Sköt om dig vännen
  varmaste kramar


  • Tack Malin! Ja Du förstår ju nackskador och värk. Det är ju det som är grejen, att det inte får att göra så mycket åt nackskador, oavsett om man fått diagnosen nu eller tidigare. Vissa blir lindrade för nackvärken med is, vissa med värme och för min del är vetekudde, värmedyna och varma bad lindrande. Avslappning är a och o, kanske för alla.

   Gulliga Du.

   Jag har lyckats göra datortomografi (CT hjärnscanning) så jag hoppas att jag lyckas med en magnetröntgen, lider också av klaustrofobi ibland. Men först blir det att komma till neurologen och se vad han/hon har att säga! I dec ska jag dit!

   Sköt om Dej också!
   Varma Kramar tillbaka!


 3. Alla som lever med smärta förstår känslan av hopplöshet som kan slå sina klor i ens inre. Och kräv magnetröntgen, vet att det är lätt sagt men svårt gjort. Säger det ändå och hoppas att du får all hjälp och lindring som det bara går.

  Kram


  • Tack för Din kommentar, Carina! Visst är det så, den som lever med smärta har större förståelse för andra som också lever med smärta. Andra kanske inte har en aning. Hoppas också jag får hjälp och lindring nu, jag är mer hoppfull nu när jag fått remiss till neurologen. I dec ska jag dit, vet inte exakt datum än, men de skickade ett brev att det troligen blir i dec.

   Kram!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: