h1

Julkalender 2012 Lucka 7

december 7, 2012

Vår julkalender för år 2012. Ifjol (2011) hade vi temat ”Barndomsminnen på TV” och iår (2012) är temat ”Världens…” Hoppas Du vill hänga med i vår Julkalender! Här är lucka 7:

Världens största blomma

BiggestFlower_41059509_titan1titan_arum_1ZZZ%20titan%20arum%20flower

Amorphophallus titanum (från antika grekiska amorphos, ”utan form, missbildade” phallos + ”fallos”, och titan, ”jätte”) är, den så kallade Titan Arum, en blommande växt med den största ogrenade blomställningen i världen. Titan Arums Blomställning är inte så stor som Talipot palm, Corypha umbraculifera, men blomställningen av Talipot palm är grenad snarare än ogrenade.

På grund av sin lukt, som påminner om lukten av en multnande däggdjur är titan arum karakteriseras som en kadaver blomma, och är också känd som ”likblomman”, eller ”likanläggning” ( indonesiska : Bunga bangkai – Bunga innebär blomma, medan bangkai betyder lik eller cadaver). Av samma anledning titeln ”likblomma” är också tillskrivas släktet Rafflesia som liksom titan Arum, växer i regnskogar i Sumatra.

Distribution
Amorphophallus titanum är endemisk för västra Sumatra , där den växer i öppningar i regnskogarna på kalkstenskullar. Den odlas av botaniska trädgårdar och privata samlare runt om i världen.

Beskrivning
Titan Arums blomställning kan nå över 3 meter (10 fot) i höjd. Liksom tillhörande Fläckig Munkhätta och Calla, består den av en doftande spadix av blommor inslagna av en spathe, som ser ut som ett stort kronblad. I fallet med Titan Arum är spathe grön på utsidan och mörkt vinröd på insidan, och djupt fårad. Den spadix är ihålig och liknar en stor limpa franskt bröd. Ned i manteln av spathe den spadix bär två ringar av små blommor. Den övre ringen bär hanblommor, är den nedre ringen pärlad med ljusa röd-orange pistiller . Den ”doft” man känner av Titan Arum liknar ruttnande kött, attraherar kadaverätare – skalbaggar och flugor (familj Sarcophagidae ) som pollinerar den. Den blomställning djupa röda färg och konsistens bidrar till illusionen att spathe är en bit kött. Under blomma, är spetsen på spadix ungefär kroppstemperatur, som hjälper parfymen förflyktigas, denna värme är också tros bidra till illusionen som lockar kadaver-ätande insekter.

Både manliga och kvinnliga blommor växer i samma blomställningen . De kvinnliga blommorna öppnar först, sedan en dag eller två efter de hanblommor öppna. Detta förhindrar vanligtvis blomma från självpollinerande .

2011 års julkalender lucka 7 hittar Du [här]

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

One comment

  1. Fantastisk växt.

    kramKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: