h1

Julkalender 2012 Lucka 17

december 17, 2012

Vår julkalender för år 2012. Ifjol (2011) hade vi temat ”Barndomsminnen på TV” och iår (2012) är temat ”Världens…” Hoppas Du vill hänga med i vår Julkalender! Här är lucka 17:

Världens Dyraste Kaffe

Kopi Luwak BajsKopi Luwak Civet453px-CIVET_COFFEEkopi luwak beans and flower

Världes dyraste kaffe heter Kopi Luwak. Kopi Luwak kaffe kommer från de indonesiska öarna av Sumatra. Och från Filippinerna. Ett område känt för sitt goda kaffe. Allt kaffe börjar som en doftande och vacker vit blomma. Blommorna utvecklas till ”gröna körsbär” som storleken på en glaskula, inuti varje bär finns två kaffebönor sitter mitt emot varandra. Efter några månader mognar bäret till ett rött bär och är redo att skördas, eller kanske ätas. Luwaks, eller civets (indisk palmmård) är i allmänhet nattdjur och stjäl bären i kaffeplantager på natten att festa på kaffebönorna. Dessa små däggdjur lever i träden och ett av deras favoritföda är den röda, mogna kaffebönan. De äter bär, bönor och allt. Medan bönorna är inuti deras mage, genomgår det kemiska behandlingar och fermentering. Bönan avslutar sin resa genom matsmältningssystemet och dess utgång. Frukt utgör en betydande del av en Luwaks diet så de är väldigt bra på att välja de mognaste, saftigaste kaffebären. Denna förmåga bidrar till den slutliga kvaliteten på Kopi Luwak. Kaffebönan är kvar i mag-tarmkanalen hos Luwaks i cirka 24 timmar och blandas med olika andra saker en Luwak har ätit. Rå Kopi Luwak innehåller ofta frön och nötter samt kaffebönor. Under matsmältningen  avlägsnas fruktköttet på bären och lämnar fröna (kaffebönorna) i ett inre skal, som kallas Pergamino eller pergament. Pergamentet är poröst och låter syror i Luwaks mage att blöta ner bönorna som orsakar förstörelsen av några av proteinerna i kaffet och förändrar deras slutliga smak.

När Kopi Luwak har samlats för hand, när man brutit sig in i enskilda bönor, kastat alla oönskade komponenter har man minskat volymen på Kopi Luwak med en betydande mängd. Bönorna kvar i det torra, pappersaktiga pergament som måste tas bort. Bönorna sedan sprids ut på mörk presenning i solen ett par dagar för att torka pergamentet och göra det lättare att ta bort. När skinnet / pergamentet har torkat tillräckligt läggs bönorna i en trämortel och krossas med en kross för hand. Bönorna själva är hårdare än trä och påverkas inte av behandlingen, medan det spröda pergamentet bryter isär och separeras från bönorna. Det resulterar i att Kopi Luwak bönorna sorteras för att avlägsna eventuella bönor som visas skadad eller är felaktiga, en mödosam och tidskrävande process. Efter sortering av bönorna får de en slutlig tvätt i sötvatten, torkas under några dagar för att förhindra mögel, och lagras i hessiska säckar.

En sats av rå Kopi Luwak kan förlora så mycket som 80% av vikten av den tid innan den är klar för rostning. Ytterligare 20% av denna vikt går förlorad under rostningsprocessen, på grund av vätskeförlust, så 10 kg rå Kopi Luwak kan ge så lite som 1,5 kg till 2,0 kg av rostade Kopi Luwak bönor. På grund av den märkliga sättet att samla in, finns det inte mycket Kopi Luwak som produceras i världen. Den genomsnittliga totala årsproduktionen är endast ca 500 kilo bönor. Kostnaden för ett kilo Kopi Luwak 900 USD eller mer.

2011 års julkalender lucka 16 hittar Du [här]

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: