h1

Halloween i Sverige!

oktober 25, 2013

0.1halloween

Halloweens vara eller icke vara, det är frågan för många. Visst är det en rolig högtid för barnen som får knacka på och fråga om Bus eller Godis (Trick or Treat). Men när ska det firas??

Många tycker att det är ”okej” om de små får knacka dörr och få godis vilken helg som helst, denna (vecka 43) eller nästa (vecka 44).  Visst, men då är det ju inte riktigt rätt.

Jag frågade mina amerikanska vänner häromveckan och det är enligt amerikansk tradition den 31:a. Till och med i svenska Kalendern står det att Halloween är den 31 Oktober!

Amerikanerna firar dock hela den helgen (vecka 44). Från början är Halloween en Irländsk och Skotsk tradition.

Vissa har sina åsikter om att man inte ska blanda Halloweenfirandet med vår Allhelgona då vi ska värna om de döda. Men tillåt mej protestera.

Días de los muertos i Mexico firas 1:a och 2:a november och de börjar komma till Sverige mer och mer, så det krockar ju också med svenska Allhelgona isåfall. Día de los muertos har samma syfte som vår Allhelgonahelg, att minnas och hedra våra nära och kära. Högtiden pågår under flera dagar. Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna.

Nu är det ju ingen svensk tradition med varken Halloween eller Días de los muertos så det är ju inte svenskarnas ”fel” att det infaller samma helg liksom.

Ska vi importera utländska traditioner så får vi ta seden helt enkelt.

För hur roligt det än är att fira Halloween för barnen så kan det upplevas störande att bli störda en fredagkväll, en lördagkväll, få ägg på sina fönster eller plingande på dörren stup i kvarten. Att behöva köpa hem godis och ha hemma, sen inte veta om det kommer barn eller inte, att ha glömt köpa hem godis eller få för lite godis är för många kanske jobbigt.

Vi kan ju uppleva samma syndrom under Påsken då vi har påskkärringar rännandes fler dagar än Skärtorsdagen som det bör vara.

Ofta klagas det också på att Julsaker sätts upp för tidigt, likaså att Alla Hjärtans Dag, Morsdag och Farsdag är säljarnas högtider…

Nu vet jag att jag förmodligen får kommentarer påhopp och uppretade människor emot mej. Men annars kan vi ju fira julafton vilken dag som helst och då borde ju även butikerna sälja julsaker året om, liksom midsommarstänger, semlor och påskägg.

Tilläggas kan sägas att jag ÄLSKAR barn, har barn och syskonbarn själv, men jag har ju ändå rätt till en egen åsikt. Gratulerar på Midsommar och Gott Nytt Halloween på Er!

One comment

  1. Intressant läsning och lärorikt. Ja är ju själv inte uppvuxen med halloween. En väninna kommer att skicka hit sina barnbarn nästa onsdag och då har vi lite godis och en slant till dom. Fast jag tycker som dig ang detta

    Ha en fin kväll
    kramarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: