h1

Tänk på hunden och katten i Jul!

december 15, 2013

Tänk på hundarna & katterna i Jul (OCH året om)!!!!

Läs igenom sidorna:

http://www.hundia.se/blog/default.asp?id=11

http://www.vi2hundcenter.se/tips-info/giftigt-for-hund

1480741_10151925559401288_775243321_n

Det finns särskild hundmat och kattmat, samt hundgodis och kattgodis. En hund eller katt ska inte äta människans matrester, det innehåller ofta sådant de inte får äta. Man behöver inte lära dem tigga vid borden, inte lämna ätbara saker framme eller låta dem äta det som ramlar på golvet. Man kan lära sina husdjur att de har en särskilt mattid, där de får sin mat i sina skålar när människorna äter så sitter dom inte och tigger vid borden. Lär bort sådant ohyfs.

Låt inte heller matskålar stå länge framme med mat kvar, dels kan den bli dålig, bakteriell och dels så äter de mer än de behöver. Tyvärr är många husdjur överviktiga idag. Varje liten kakbit är farlig. Och många lider då de aldrig får träffa en veterinär. Ett kilo på en hund i övervikt är mycket, det motsvarar cirka 8 kilo övervikt på en människa. Två kilo övervikt på en hund blir således 16 kilos övervikt på en människa. Övervikt i sin tur ger hjärt- & kärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, diabetes, njurproblem, organsvikt mm och i värsta fall döden. Övervikt sätter sej också på leder, blodkärl och höfter mm.

Glöm inte att alla djur behöver motion och friskt vatten. Dagligen. Samt veterinärvård och hälsokontroller. För att inte tala om försäkring, märkning, halsband med telefonnummer och reflexer. De som struntar i detta är djurmisshandlare och det är enligt lag straffbart och oacceptabelt. Idiotiskt.

(Källa: FB, Hundia & TV4 Nyhetsmorgon)

2 kommentarer

 1. Jag har inga djur men jag tänker på dom ändå och hoppas dom får den vård och omsorg dom behöver året om. Bra och tankeväckande skrivet.

  God Jul till dig och din familj från oss

  Stor kram


  • Ja detta är ju jätteviktigt att veta, både för mattar och hussar, men inte minst alla andra som också firar jul tillsammans med djur. Inte bara jul heller, utan alla dagar på året!

   Man SKA INTE mata dem med allt möjligt och definitivt inte våra rester eller godsaker. Det är såå många som inte vet om att det faktiskt är djurplågeri OCH straffbart att ge sina djur sådant de inte får äta.

   Plus att djuren självklart inte mår bra, man gör ingen god gärning att ge dem chips, choklad, gräddtårta, matrester och annat. De ska äta anpassad mat och de ska inte gödas och få sjukdomar som diabetes, stroke och hjärtsjukdomar. I värsta fall kan de dö och det vill man väl inte med sin familjemedlem?

   Bara detta med övervikt ger ju dem även ledbesvär och andra sjukdomar som är allvarliga.

   Det är sorgligt att många struntar i detta!



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: