h1

ICE

februari 11, 2014

0. ICE

ICE, eller In Case of Emergency, är en kampanj som går ut på att man lägger in information om personer att kontakta vid en olycka i sin mobiltelefons telefonbok. ICE är ett internationellt vedertaget system.

Vid svåra olyckor, med okontaktbara offer, kan ofta polis och sjukvårdare använda offrets mobiltelefon för att identifikation. Idén med ICE är att mobiltelefonägaren skriver in bokstäverna ”ICE”, samt namn och telefonnummer till sina närmast anhöriga i telefonboken. Om man gör detta kan räddningstjänsten snabbare få tag på anhöriga i händelse av att telefoninnehavaren skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller olycka. På så sätt kan man också snabbare få uppgifter om medicinering eller andra viktiga fakta.

I Sverige tycker SOS Alarm att ICE är bra och uppmanar till att föra detta vidare i Sverige.

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency. Genom att lägga in ICE och ett nummer till en nära anhörig i din telefon kan till exempel ambulanspersonal snabbt få kontakt med dina anhöriga om du råkar ut för en olycka.

Idag finns det flera typer av telefoner och så kallade smartphones är ofta av säkerhetsskäl kodlåsskyddade. Om du har en telefon av äldre modell kan du lägga in en ICE-kontakt i adressboken, gör då såhär:

Lägg till en ny kontakt i telefonboken

Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn, +46 och sedan telefonnumret – utan den första nollan
Spara den nya kontakten
Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt ”2”.

Tänk på att:

Använda det internationella utlandsprefixet + istället för ”00”, som endast används inom Europa.
Landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46.

Använd engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands.

Berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.

Tips!

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE + namn när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt. Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation. På vissa telefonmodeller fungerar inte denna funktion, provring för säkerhets skull.

ICE för smartphones och andra kodlåsta telefoner:

Många telefoner är av säkerhetsskäl kodlåsskyddade, vilket är bra. När telefoner är låsta med en kod kommer man inte åt adressboken och kan hitta ICE-kontakter. Ett alternativ då är att ta en bild på ICE-kontakten med numret och ha som bakgrundsbild på sin display.

ICE-koden uppfanns av den engelska ambulansföraren Bob Brotchie i maj 2005. Han började sprida budskapet om koden.

Efter bombdåden i London den 7 juli 2005 fick den stora allmänheten kännedom om koden, då Storbritanniens räddningspersonal letade efter anhörigas telefonnummer i offrens mobiltelefoner. ICE har spritt sig vitt runt Europa. Även i Nordamerika har man börjat informera om koden.

Källa: Wikipedia samt SOS Alarm.

ICE har jag använt i flera år i mina mobiltelefoner och har ungefär 10 telefonnummer i min ICE-lista varav ett par nummer är telefonnummer till deras jobb samt hem ifall de inte svarar i mobilen. Det står alltså ”ICE1 Husband Pelle”, ”ICE Husband Work @Firmanamn” et.c. Jag har min make, min son, min bror, min mamma och min pappa i listan. Men allra högst upp i listan har jag inte ett telefonnummer, utan mina allvarliga allergier i en lista. Något som är bra att veta vid akuta fall.

Edit 2014 02 11: Bilden ville inte hänga med så nu är den på plats där den skulle vara…

12 kommentarer

 1. […] Gert i Rymden… « Gissningstävling hos Wiper! ICE […]


 2. Ojoj… Så jag har haft fel ICE alla dessa år?! Jag har bara haft Mickes mob nr som det är! Vad ska jag lägga in då för att få det att funka i utlandet?!
  Nollor hit och +46 dit…. Jag fattar ingenting!!! 😮


  • (inga nollor före, bara plus) +46 (ingen nolla här)70-XXX XX XX 🙂


 3. Jätte smart, får göra det

  Tack för tipsen om hemsidor, skall undersöka dem 🙂


  • Ja ICE är jättesmart! Bra även för medåkande i bilen om de behöver ringa att jag t.ex. varit med i en olycka och fått åka ambulans in, även om jag är vid medvetande. Så det är ju bra i mångt och mycket.

   Så lite så, bra att kunna tipsa. JenJen var jättebra tycker jag.


 4. Nej jag tror inte man blir frisk, inte så jag känner nu, jag har haft min ätstörning i 12år och jag kämpar ännu.


  • Ja det kanske är så, för jag tror aldrig hon blir frisk då hon fortfarande har ”sådana tankar”. Hon blev sjuk för ca 18-19 år sen.


 5. Ja inlägg med siffror är en bloggutmaning på 356 dagar jag är med i, riktigt kul 🙂


  • Kul grej 🙂 Då har man ju bloggämnen ”serverade”. Även om jag ofta vet vad jag ska skriva om, bara det att kroppen inte orkar skriva. Får väl bli rik och ha en bloggassistent hahaha 😉


 6. Jag skriver alltid in vem mina närmsta anhöriga är efter namnet som t.ex på Göran står det så här: Göran ( min man ) och efternamnet, samma på mina föräldrar plus hos svärföräldrarna står det svärmor / svärfar.
  Då behöver ju inte ambulanspersonalen fundera på vilken som är min närmsta anhörig.

  Ha det bäst.. // Kramen Annelie


  • Grejen kom till för att dom ska söka just efter ICE, inte behöva bläddra i telefonlistor…för även om det står efter namnen så kanske dom inte har tid att leta och kanske inte ens hittar förrän de klickar upp namnet…. Du underlättar för ambulanspersonalen då! 🙂

   Kram!!


   • Jag ska fixa det på en gång! Thanx…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: