Archive for 7 december, 2012

h1

Klick!

december 7, 2012

Det sa klick, i dubbel bemärkelse. Först föll jag klick – för denna söta klänning, sen klick – så hade jag klickat hem den!

Natta

Nu väntar jag med spänning på denna vackra tingest som jag hoppas sitter som den ska och att den passar in till ett par kommande speciella tillfällen. Inte helt fel att dessutom fynda en festblåsa för så liten summa fastän den ser ut som ”a million bucks”! Tack för tipset, Nina! (Kanske, men bara kanske, så ryker nog rosetten bort på den). En julklapp till mej själv kanske?

h1

Julklappstips 24

december 7, 2012

Julklappstips till någon som ”har allt och lite till”, till någon som Du inte vet vad dom har hemma/vad dom får/fått eller när Du helt enkelt drabbats av idétorka. (För fler julklappstips skriver Du ”julklappstips” i sökrutan nere till höger).

Objektivmugg 169kr från CoolStuff.se

Den ser ut som ett objektiv, den känns som ett objektiv men den får inte saker att se närmare ut. Istället får den dig att bli pigg, varm och glad. Vad är det? Jo, kaffemuggen som ser ut och känns som ett objektiv men är en mugg. Glasklart?

Är du fotograf så är det ju ett totalt måste att ha den här rackaren i din kameraväska men den är rätt fräck även för oss som föredrar java framför foto. Dessutom kan du använda linsskyddet både för att hålla värmen i muggen, som underlägg eller varför inte som ett litet kakfat? Säg inte omelett, säg kaffe.

Fakta om Objektivmuggen
Realistiskt utseende med gummidetaljer mm
Storlek: 13,5 cm hög x 8 cm diameter
Mugg rymmer ca 4 dl
Kan diskas i maskin

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

h1

Julklappstips 23

december 7, 2012

Julklappstips till någon som ”har allt och lite till”, till någon som Du inte vet vad dom har hemma/vad dom får/fått eller när Du helt enkelt drabbats av idétorka. (För fler julklappstips skriver Du ”julklappstips” i sökrutan nere till höger).

USB-lampa LED 59.90kr från Teknikmagasinet.se

Slå på datorn så varde det LED-ljus! Svanhalsen på 40 cm gör att du kan fixera USB-lampan i önskad position. Lampans livslängd är upp till 10 000 h.

(Förtida tidsinställt blogginlägg)

h1

Julkalender 2012 Lucka 7

december 7, 2012

Vår julkalender för år 2012. Ifjol (2011) hade vi temat ”Barndomsminnen på TV” och iår (2012) är temat ”Världens…” Hoppas Du vill hänga med i vår Julkalender! Här är lucka 7:

Världens största blomma

BiggestFlower_41059509_titan1titan_arum_1ZZZ%20titan%20arum%20flower

Amorphophallus titanum (från antika grekiska amorphos, ”utan form, missbildade” phallos + ”fallos”, och titan, ”jätte”) är, den så kallade Titan Arum, en blommande växt med den största ogrenade blomställningen i världen. Titan Arums Blomställning är inte så stor som Talipot palm, Corypha umbraculifera, men blomställningen av Talipot palm är grenad snarare än ogrenade.

På grund av sin lukt, som påminner om lukten av en multnande däggdjur är titan arum karakteriseras som en kadaver blomma, och är också känd som ”likblomman”, eller ”likanläggning” ( indonesiska : Bunga bangkai – Bunga innebär blomma, medan bangkai betyder lik eller cadaver). Av samma anledning titeln ”likblomma” är också tillskrivas släktet Rafflesia som liksom titan Arum, växer i regnskogar i Sumatra.

Distribution
Amorphophallus titanum är endemisk för västra Sumatra , där den växer i öppningar i regnskogarna på kalkstenskullar. Den odlas av botaniska trädgårdar och privata samlare runt om i världen.

Beskrivning
Titan Arums blomställning kan nå över 3 meter (10 fot) i höjd. Liksom tillhörande Fläckig Munkhätta och Calla, består den av en doftande spadix av blommor inslagna av en spathe, som ser ut som ett stort kronblad. I fallet med Titan Arum är spathe grön på utsidan och mörkt vinröd på insidan, och djupt fårad. Den spadix är ihålig och liknar en stor limpa franskt bröd. Ned i manteln av spathe den spadix bär två ringar av små blommor. Den övre ringen bär hanblommor, är den nedre ringen pärlad med ljusa röd-orange pistiller . Den ”doft” man känner av Titan Arum liknar ruttnande kött, attraherar kadaverätare – skalbaggar och flugor (familj Sarcophagidae ) som pollinerar den. Den blomställning djupa röda färg och konsistens bidrar till illusionen att spathe är en bit kött. Under blomma, är spetsen på spadix ungefär kroppstemperatur, som hjälper parfymen förflyktigas, denna värme är också tros bidra till illusionen som lockar kadaver-ätande insekter.

Både manliga och kvinnliga blommor växer i samma blomställningen . De kvinnliga blommorna öppnar först, sedan en dag eller två efter de hanblommor öppna. Detta förhindrar vanligtvis blomma från självpollinerande .

2011 års julkalender lucka 7 hittar Du [här]

(Förtida tidsinställt blogginlägg)