Archive for 11 februari, 2014

h1

ICE

februari 11, 2014

0. ICE

ICE, eller In Case of Emergency, är en kampanj som går ut på att man lägger in information om personer att kontakta vid en olycka i sin mobiltelefons telefonbok. ICE är ett internationellt vedertaget system.

Vid svåra olyckor, med okontaktbara offer, kan ofta polis och sjukvårdare använda offrets mobiltelefon för att identifikation. Idén med ICE är att mobiltelefonägaren skriver in bokstäverna ”ICE”, samt namn och telefonnummer till sina närmast anhöriga i telefonboken. Om man gör detta kan räddningstjänsten snabbare få tag på anhöriga i händelse av att telefoninnehavaren skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller olycka. På så sätt kan man också snabbare få uppgifter om medicinering eller andra viktiga fakta.

I Sverige tycker SOS Alarm att ICE är bra och uppmanar till att föra detta vidare i Sverige.

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency. Genom att lägga in ICE och ett nummer till en nära anhörig i din telefon kan till exempel ambulanspersonal snabbt få kontakt med dina anhöriga om du råkar ut för en olycka.

Idag finns det flera typer av telefoner och så kallade smartphones är ofta av säkerhetsskäl kodlåsskyddade. Om du har en telefon av äldre modell kan du lägga in en ICE-kontakt i adressboken, gör då såhär:

Lägg till en ny kontakt i telefonboken

Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn, +46 och sedan telefonnumret – utan den första nollan
Spara den nya kontakten
Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt ”2”.

Tänk på att:

Använda det internationella utlandsprefixet + istället för ”00”, som endast används inom Europa.
Landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46.

Använd engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands.

Berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.

Tips!

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE + namn när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt. Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation. På vissa telefonmodeller fungerar inte denna funktion, provring för säkerhets skull.

ICE för smartphones och andra kodlåsta telefoner:

Många telefoner är av säkerhetsskäl kodlåsskyddade, vilket är bra. När telefoner är låsta med en kod kommer man inte åt adressboken och kan hitta ICE-kontakter. Ett alternativ då är att ta en bild på ICE-kontakten med numret och ha som bakgrundsbild på sin display.

ICE-koden uppfanns av den engelska ambulansföraren Bob Brotchie i maj 2005. Han började sprida budskapet om koden.

Efter bombdåden i London den 7 juli 2005 fick den stora allmänheten kännedom om koden, då Storbritanniens räddningspersonal letade efter anhörigas telefonnummer i offrens mobiltelefoner. ICE har spritt sig vitt runt Europa. Även i Nordamerika har man börjat informera om koden.

Källa: Wikipedia samt SOS Alarm.

ICE har jag använt i flera år i mina mobiltelefoner och har ungefär 10 telefonnummer i min ICE-lista varav ett par nummer är telefonnummer till deras jobb samt hem ifall de inte svarar i mobilen. Det står alltså ”ICE1 Husband Pelle”, ”ICE Husband Work @Firmanamn” et.c. Jag har min make, min son, min bror, min mamma och min pappa i listan. Men allra högst upp i listan har jag inte ett telefonnummer, utan mina allvarliga allergier i en lista. Något som är bra att veta vid akuta fall.

Edit 2014 02 11: Bilden ville inte hänga med så nu är den på plats där den skulle vara…

h1

112

februari 11, 2014

0. 112

Idag är det 112-dagen! (112 till SOS)

Varje år den 11 februari (11/2) uppmärksammas 112-dagen i hela Europa. Syftet är att öka kunskapen kring nödnumret 112 och att det fungerar i hela Europa.

Informationen om 112 är viktig för att öka kunskap om hur nödnumret fungerar och hur vi alla kan hjälpas åt för att öka tryggheten. Informationen kring 112 är även viktig för alla våra äldre medborgare då många tvekar att ringa 112 i en nödsituation. SOS Alarm jobbar kontinuerligt med att informera om 112 och på 112-dagen koncentreras informationsinsatsen.

Nödnumret 112 fungerar även i alla EU-länder. Det är avgiftsfritt att ringa 112 både i det fasta telefonnätet och i mobiltelefonnätet. Till skillnad från Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112 i alla EU-länder så hamnar man rätt ändå.

För att nödnumret 112 ska vara känt överallt i Europa har Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet sedan 2009 utsett den 11 februari till europeisk 112-dag.

”Ett Ett Två – Lätt Att Slå”

Och apropå 112 så kommer jag även blogga om ICE som jag har tillämpat i många år redan…